Λεμφικό σύστημα

Ο αφανής ήρωας της άμυνας του οργανισμού μας.

Το λεμφικό σύστημα και η σπουδαιότητά του για την υγεία και την ευεξία

Τι είναι το λεμφικό σύστημα;

Το λεμφικό σύστημα είναι ένα δίκτυο από αγγεία, λεμφαδένες και πόρους τα οποία διατρέχουν σχεδόν όλους τους ιστούς μας. Επιτρέπει την κυκλοφορία ενός υγρού, που ονομάζεται λέμφος, με ένα τρόπο παρόμοιο με το αίμα και διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Άλλα μέρη του λεμφικού συστήματος:

Θυμός αδένας: Ο θύμος αδένας είναι ένα λεμφικό όργανο και ένας ενδοκρινής αδένας πίσω από το στέρνο. Εκκρίνει ορμόνες και είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή, την ωρίμανση και τη διαφοροποίηση των Τ κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Αμυγδαλές: Οι αμυγδαλές παράγουν λεμφοκύτταρα και αντισώματα. Μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία έναντι ξένων οργανισμών.

Σπλήνας: Ο σπλήνας δεν αποτελεί μέρος του δικτύου του λεμφικού συστήματος, αλλά είναι λεμφοειδής ιστός. Παράγει λευκά αιμοσφαίρια και φιλτράρει το αίμα για να αφαιρέσει μικρόβια, καθώς και παλιά και κατεστραμμένα ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια.

Μυελός των οστών: Ο μυελός των οστών δεν είναι λεμφικός ιστός, αλλά είναι μέρος του λεμφικού συστήματος επειδή εκεί ωριμάζουν τα λεμφοκύτταρα Β του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το λεμφικό σύστημα συλλέγει, φιλτράρει και θέτει σε κυκλοφορία τα πλεονάζοντα υγρά του σώματος. Οι λεμφαδένες πρήζονται ως απάντηση στη φλεγμονή, η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση λεμφικού υγρού, βακτηρίων ή άλλων οργανισμών.

Το λεμφικό σύστημα είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Διατηρεί την ισορροπία των υγρών και παίζει ρόλο στην απορρόφηση του λίπους και των λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών.

Το λεμφικό σύστημα έχει 3 κύριες λειτουργίες:

1.       Ισορροπία υγρών

Το λεμφικό σύστημα αποστραγγίζει το πλεονάζον υγρό και τις πρωτεΐνες από τους ιστούς που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Το 10% του πλάσματος «ταξιδεύει» μέσω του λεμφικού συστήματος. Η διαταραχή της ροής του υγρού μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, γνωστό ως λεμφοίδημα.

2.       Απορρόφηση

Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό για την εντερική λειτουργία. Δρα επικουρικά στη μεταφορά λίπους, στην καταπολέμηση μολύνσεων και στην αφαίρεση πλεονάζοντος υγρού.

3.       Ανοσοποιητικό σύστημα

Η τρίτη λειτουργία των λεμφαδένων είναι να προστατεύουν το σώμα από την έκθεση σε δυνητικά επικίνδυνους μικροοργανισμούς, όπως λοιμώξεις.

Η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος περιλαμβάνει:

·         φυσικά εμπόδια, όπως το δέρμα

·         τοξικούς φραγμούς, όπως το όξινο περιεχόμενο του στομάχου

·         «φιλικά» βακτήρια στο σώμα

Ωστόσο, τα παθογόνα συχνά καταφέρνουν να εισέλθουν στο σώμα παρά αυτές τις άμυνες. Σε αυτή την περίπτωση, το λεμφικό σύστημα δίνει τη δυνατότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί κατάλληλα.

Πώς το λεμφικό σύστημα καταπολεμά τις λοιμώξεις;

Το λεμφικό σύστημα παράγει λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται λεμφοκύτταρα. Υπάρχουν δύο τύποι λεμφοκυττάρων: Τ κύτταρα και Β κύτταρα. Και οι δύο ταξιδεύουν μέσω του λεμφικού συστήματος.

Καθώς φτάνουν στους λεμφαδένες, έρχονται σε επαφή με ιούς, βακτήρια και ξένα σωματίδια στο λεμφικό υγρό.

Μετά την επαφή, τα λεμφοκύτταρα σχηματίζουν αντισώματα και αρχίζουν να υπερασπίζονται το σώμα. Μπορούν επίσης να παράγουν αντισώματα από τη μνήμη εάν έχουν ήδη συναντήσει το συγκεκριμένο παθογόνο στο παρελθόν.

Το λεμφικό σύστημα και η δράση των λεμφοκυττάρων αποτελούν μέρος της προσαρμοστικής ανοσολογικής απόκρισης του σώματος. Οι διογκωμένοι λεμφαδένες μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών παθήσεων όπως αδενικός πυρετός, αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, λέμφωμα, λεμφοίδημα κ.α.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πρησμένους αδένες με κρυολόγημα ή γρίπη δεν χρειάζεται να επικοινωνήσουν με γιατρό.

Ωστόσο, ένα άτομο θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική συμβουλή εάν:

  • Οι λεμφαδένες παραμένουν διογκωμένοι για περισσότερο από 2 εβδομάδες.

  • Ένας διογκωμένος λεμφαδένας αισθάνεται σκληρός ή σταθερός στη θέση του.

  • Το πρήξιμο συνοδεύει πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις ή ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Το λεμφικό σύστημα αποστραγγίζει το υπερβολικό υγρό που συσσωρεύεται στον σωματικό ιστό, φιλτράρει τα ξένα σώματα και τα μεταφέρει πίσω στην κυκλοφορία του αίματος.

Βλάβες του λεμφικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν οίδημα, φλεβική δυσλειτουργία και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Το λεμφικό μασάζ είναι μια τεχνική που διεγείρει το λεμφικό σύστημα, επιτυγχάνοντας την ταχεία λειτουργία του και την απομάκρυνση του συσσωρευμένου υγρού. Το λεμφικό μασάζ γίνεται σε όλο το σώμα, κυρίως όμως στα χέρια, σε ολόκληρο το μήκος των ποδιών, στην κοιλιά και τους γλουτούς, αλλά και στο πρόσωπο και το λαιμό, επιμένοντας σε προβλήματα όπως η κυτταρίτιδα, τα πρηξίματα και το τοπικό πάχος.